Breaking News
Home / Servicii IT / Virtualizare
Virtualizare

Virtualizare

Ce este Virtualizarea?

Virtualizarea reprezinta procesul prin care resursele unui echipament de tip server este impartit si utilizat pentru a creea masini virtuale care sa deserveasca anumite sarcini sau procese in cadrul unei companii.

Ce este necesar pentru Virtualizare?

Pentru a putea demara acest proces este nevoie de unul sau mai multe echipamente de tip server si de un sistem de operare specializat in acest scop. Astfel, in cazul unul grup de doua sau mai multe servere, se creeaza grupuri de servere (cluster-e) care vor realiza un server mai puternic pe care vor fi instalate masinile virtuale.

Ce este o "masina virtuala"?

Masinile virtuale sunt calculatoare virtuale create prin intermediul sistemului de operare specializat, pe care ulterior vor fi instalate sisteme de operare pentru deservirea proceselor necesare. Aceste calculatoare virtuale vor utiliza resursele (proceror, memorie, hard-disk, retea, etc) echipamentelor de tip server pe care sunt instalate.

Ce procese pot fi virtualizate?

In functie de performata serverelor, in mediu virtual pot fi  instalate Servere de tip WEB, MAIL, BAZE DE DATE, WINDOWS DOMAIN, etc. In teorie, orice proces poate fi virtualizat.

Care sunt avantajele virtualizarii?

Iata cateva avantaje majore:

  • Reducerea consumului de electricitate.
  • Reducerea spatiului destinat pentru servere si a costurilor de climatizare.
  • Reducerea timpilor pentru procesele de backup and restore.
  • Downtime redus.
  • Masinile virtuale pot fi transferate dintr-un mediu virtual in altul fara a fi afectat continutul.
  • Masinile virtuale sunt independente de serverul pe care sunt instalate.

Care sunt costurile pentru procesul de Virtualizare?

Procesul de virtualizare este diferit in functie de nivelul si nevoile companiei. In cadrul costurilor vor aparea:

  • costuri de achizitie a serverelor fizice
  • costuri de achizitie a sistemului de operare specializat
  • costuri de configurare si implementare
  • costuri pentru echipamente care sa deserveasca procesele de backup & restore.

In functie de solutiile alese, unele costuri pot sa fie zero!

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati telefonic sau prin email.

 

Mai jos este prezentata o secventa dintr-un articol publicat pe site-ul www.itchannel.ro care sa explice mai detaliat citeva detalii despre procesul de vitualizare.

"Soluţiile de virtualizare tind să fie utilizate tot mai frecvent în mediile enterprise. Prin integrarea unor “servere” virtuale în cadrul infrastructurii IT este asigurată o mai bună utilizare a resurselor şi sunt reduse costurile cu administrarea şi mentenanţa infrastructurii IT.

 

Virtualizarea este o tehnică de abstractizare a resurselor fizice ale unei staţii de lucru sau server. Prin virtualizare un PC, un server sau un alt dispozitiv hardware, va fi disponibil ca un ansamblu de resurse logice pentru alte sisteme de operare sau aplicaţii.

 

Un program de virtualizare are rolul de a imita modul de funcţionare a unui alt calculator sau sistem de operare, oferindu-vă în acest mod posibilitatea rulării concomitente a mai multor sisteme de operare. Pe calculatorul personal va rula sistemul de operare propriu-zis sau gazdă, funcţionarea sistemului de operare virtual fiind asigurată de o aplicaţie din această categorie.

 

Cum reducem costurile prin virtualizare?

 

Presupunem următorul scenariu, în compania dumneavoastră aveţi aproximativ 300 de servere (multe dintre ele de generaţie mai veche). Aţi luat decizia de a achiziţiona 50 de servere de ultimă generaţie şi a integra maşini virtuale pentru toate serverele care le utilizaţi anterior. Care ar fi avantajele? În primul rând, acestea sunt legate de administrarea mai simplă a serverelor. În mod logic, sunt necesari mult mai puţini oameni pentru a administra 50 de servere fizice. Oamenii calificaţi sunt din păcate tot mai puţini şi, în consecinţă, costurile legate de resursele umane sunt tot mai mari.
În al doilea rând, modul în care se administrează un server virtual este mult mai simplu decât în cazul unui server fizic. Introducerea nivelului de abstractizare pentru componenta hardware simplifică substanţial procesele de instalare şi configurare a serverelor virtuale. O copie într-un moment dat a unei maşini virtuale se realizează mult mai simplu decât un backup pentru un server fizic. Nu este necesară decât realizarea unui simplu snapshot. De asemenea, crearea unor noi servere virtuale se reduce în cele mai multe cazuri la simpla copiere a câtorva fişiere.
Prin virtualizare infrastructura IT va fi utilizată mult mai eficient. Potrivit studiilor realizate de Gartner într-un mare data center se utilizează în medie numai 40% din putearea serverelor din cadrul acestuia. Prin virtualizare se vor putea evita situaţiile tot mai frecvent întâlnite în organizaţii, în care sunt servere care sunt utilizate de numai câţiva utilizatori sau care au un grad decent de încărcare de numai câteva zeci de minute pe zi. Virtualizarea şi soluţiile enterprise dedicate permit o mai bună utilizare a resurselor fizice disponibile pe server, precum şi partajarea acestora între toate serverele din cadrul organizaţiei.
Reducerea consumului de energie este un alt beneficiu care trebuie să-l avem în vedere. Pare puţin important, dar pentru un data center cu câteva mii de servere, care îşi reduce în urma introducerii tehnologiilor de virtualizare “efectivele” de servere cu 70%, economia va fi semnificativă. Şi trăim într-un mediu tot mai nociv, fiind cu toţii martorii schimbărilor climatice ca urmare a faptului că nu am reuşit să conjugăm până acum decât verbele “a consuma” şi “a distruge”. În aceste condiţii, orice reducere a consumului de energie este benefică pentru mediu şi trebuie să o luăm în considerare".

Daca aveti intrebari sau doriti sa aflati mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati la numarul 0722.43.00.29 sau pe Email: office@softconnect.ro

 

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates